logo

Farver

For at lægge en smuk makeup er det vigtigt at man tænker over hvilke farver man vælger at bruge i makeuppen samt hvilke farver der passer til ens egne naturlige farver. I dette blog-indlæg vil jeg skrive lidt om farvelære så i kan få en bedre forståelse for farver og farvernes sammensætninger.

Farvelære.

Der findes 6 Spektralfarver, som er rene farver (uden sort og hvid), 3 af dem er kaldet de primære farver og dem kan man ikke blande sig til, de er derfor kaldet primære farver:

Rød
Gul
Blå.

Hvis man blander dem sammen to og to får man det der kaldes sekundære farver

Orange
Grøn
Violet

Ud af disse farver kan man blande sig frem til uendelige mellemliggende spektralfarver.

Kolde og varme farver.

I makeup er det flottest hvis man i hele makeuppen bruger kolde eller varme farver. Nogle makeupartister mener at man skal bruge farver ud fra om man selv er kold eller varm. Jeg synes man kan bruge begge dele- så længe det er gennemgående i hele makeuppen eller i tøjet. Man kan godt få en kold rød hvis man f.eks. har en rød med en blålig undertone eller en varm lilla med en rødlig undertone.

Akromatiske farver.

 Sort og hvid og alle de mellemliggende farver som er gråtoner.

Brækkede farver.

Spektralfarverne kan gøres lysere eller mørkere hvis de er blandede med sort og hvid, dette kaldes brækkede farver. Herved fremkommer alle de neddæmpede farver som ligger mellem de farveintense og strålende spektralfarver og de farveløse, neutrale gråtoner.

Man kalder dem for brækkede farver og jordfarver.

Meget af det makeup man køber er brækkede farver.

Komplementærfarver.

En farve får først egentlig udtryk og mening i sammenhæng med andre farver. Den reagerer forskelligt med forskellige farver. Hvis man gerne vil fremhæve farven i makeuppen (eller tøj) kan man bruge farvens komplementærfarve.

Komplementærfarven er den som ligger overfor farven i farvecirklen og er dermed dens diametrale modsætning.

Blå/orange
Lilla/gul
Rød/grøn

Når 2 kontrastfarver sættes sammen understreger og aktiverer de indbyrdes hinandens farvekarakter.

Hvis man gerne vil hidse en farve lidt mere op men uden det skal være så intenst, som når man sætter to komplementærfarver mod hinanden, kan man vælge at bruge brækkede farver, men med indhold af komplementærfarven. F.eks. Brun (brækket orange) og blå.

Kontrastfarver understreger og aktiverer altså hinanden. Blå øjne bliver mere blå ved at en brun/orange skygge. Brune øjne bliver mere intense ved at bruge grøn eller lilla.

 

Post Details

Posted: August 5, 2014

By:

Comments: 0

Post Categories

Skønhedspleje